Grlobolja je obično uzrokovana virusnim ili bakterijskim infekcijama1. Virusi su odgovorni za oko 80 % upale grla, a samo 20 % bolesti uzrokovano je bakterijskim infekcijama2.

Četiri činjenice koje trebate znati o virusnim i bakterijskim infekcijama

 1. Ždrijelo je izloženo tisućama zaraznih virusa koji kruže zrakom.
 2. Tipično, takvi virusi uključuju rinovirus, virus gripe, koronavirus i respiratorni sincicijski virus (RSV).
 3. Budući da upalu grla obično uzrokuju virusi, antibiotici se pokazuju kao neučinkovita metoda liječenja i, ako se ne koriste pravilno, mogu učiniti tijelo otpornijim na bilo koje liječenje.
 4. Najčešći bakterijski uzroci teške ili ponavljajuće upale grla uključuju streptokoke skupine A (skraćeno GAS, 15-30% slučajeva); oni su češći kod djece i dojenčadi.

Kada se virusi i bakterije udišu, mogu prodrijeti u zaštitni sloj sluznice i inficirati sluz u ždrijelu. Patogeni se tada razmnožavaju i oštećuju tkivo grla, što dovodi do grlobolje i upale grla. Upala uzrokuje da grlo i šupljina ždrijela pocrvene, sužavaju se i postaju nadraženi.

Virusna infekcija vs. bakterijska infekcija - naučite razliku!

Upala grla uzrokovana virusnim i bakterijskim infekcijama ima mnogo uobičajenih simptoma koji otežavaju utvrđivanje uzroka i odabir pravog liječenja. Upalu grla uglavnom (80 %) uzrokuju virusi - obično bolest sama prođe unutar 3-5 dana.

Uobičajeni simptomi upale grla uzrokovane virusnom ili bakterijskom infekcijom:

 • Poteškoće s gutanjem
 • Osjećaj trnaca u grlu
 • Suho grlo
 • Osjećaj knedle u grlu
 • Natečeni limfni čvorovi (mogu se osjetiti u šupljini između vrata i čeljusne kosti)

Nažalost, bakterijska infekcija se ne može dijagnosticirati bez liječničke pomoći. Obratite se svom liječniku kako biste saznali imate li bakterijsku infekciju.

Posebnu pozornost treba posvetiti djeci u dobi od 3 do 14 godina jer statistika pokazuje da je kod njih veća vjerojatnost obolijevanja od bakterijske infekcije.

Kako bi razlikovao bakterijsku ili virusnu infekciju, Vaš liječnik može izvesti i brzi test koji uključuje uzimanje brisa grla. Također će Vam pomoći odrediti koja bi metoda liječenja mogla biti najbolja.

Liječenje virusnih i bakterijskih infekcija grla

Liječenje virusne infekcije

Protiv virusnih infekcija prvenstveno se bori vlastiti imunološki sustav tijela što znači da se samo simptomi mogu liječiti. Virusne infekcije grla mogu se vrlo uspješno liječiti mirovanjem i korištenjem kućnih pripravaka kao što su biljni čajevi, topli oblozi i lokalni tretmani poput pastila i sprejeva za grla. Antiseptički proizvodi također pomažu u borbi protiv patogena u tijelu.

Linija proizvoda Strepsils nudi široku paletu lijekova za ublažavanje i liječenje simptoma upale grla. Kada se pojave prvi simptomi grlobolje, preporučujemo primjenu Strepsils pastila jer djeluju antiseptički i ublažavaju bol.

Ako vam je grlo izrazito bolno i jako upaljeno, Strepfen pastile i sprej mogu ublažiti bol i upalu. Oba lijeka imaju protuupalno i analgetsko djelovanje. Djelovanje spreja za grlo je dugotrajno pa može smanjiti bol i upalu do 6 sati, zbog čega se preporučuje za noćno korištenje kako biste mogli mirno spavati.

Liječenje bakterijske infekcije

Blage bakterijske infekcije mogu se liječiti na sličan način kao i virusne infekcije jer se vlastiti imunološki sustav tijela obično može sam boriti protiv bakterijskih infekcija.

U težim slučajevima liječnici obično propisuju antibiotik (lijek posebno dizajniran za borbu protiv bakterija). Međutim, vjerujte svom liječniku i ne inzistirajte na liječenju antibioticima. Međutim, ako vam je propisan antibiotik, ozbiljno shvatite tretman i uzimajte lijek kako je propisano.

Nepravilna uporaba antibiotika potiče razvoj rezistencije na antibiotike kod bakterija, kao i formiranje potencijalnih multi rezistentnih organizama (npr. MRSA infekcija).

Prevencija upale grla

Postoje načini na koje možete ojačati svoj imunološki sustav i smanjiti vjerojatnost za razvoj upale grla:

 • Neka Vam je prehrana uravnotežena, jedite mnogo raznolikog voća i povrća (najmanje pet obroka dnevno)!
 • Naspavajte se. Većini ljudi treba 7-9 sati sna!
 • Redovito vježbajte, po mogućnosti na otvorenom!
 • Pokušajte izbjeći stres ili razviti metode upravljanja stresom!
 • Izbjegavajte aktivno i pasivno pušenje!
 • Pijte puno tekućine kako biste spriječili isušivanje grla!
 • Ako je moguće, izbjegavajte propuh i klimatizirane prostore te koristite ovlaživače zraka!
Izvori
 1. Ebell MH, et al. JAMA 2000;284:2912–8