Bakterije i virusi su potpuno različiti.

Dok su bakterije živi organizmi sami za sebe, virusima je potreban organizam domaćina za razmnožavanje. Bakterijske se infekcije stoga mogu liječiti antibioticima, ali virusne infekcije teško je liječiti lijekovima.

Bakterije i virusi mogu nas učiniti bolesnima svojim jedinstvenim metodama, ali nemaju gotovo ništa zajedničko. Bakterije su mikroskopski mali, jednostanični živi organizmi koji imaju vlastiti metabolizam i sposobni su se razmnožavati. Ako previše bakterija uđe u ljudski organizam, mogu nas učiniti bolesnima i, u najgorem slučaju, čak uzrokovati smrt, ali antibiotici mogu spriječiti napredovanje bolesti.

Virusi, s druge strane, imaju vrlo jednostavnu strukturu i ne smatraju se striktno živim organizmima.

Glavne različitosti bakterija i virusa

  • Veličina: Bakterije su veće od virusa.
  • Struktura: Virusi imaju vrlo jednostavnu strukturu. Nemaju svoje stanične elemente pa nemaju ni metabolizam. Strogo govoreći, dakle, ne mogu se smatrati živim organizmima. Bakterije su, s druge strane, živi organizmi, s odgovarajućom staničnom stijenkom i unutarnjom strukturom.
  • Reprodukcija: Virusi se ne mogu sami razmnožavati, napadaju stanice drugih živih bića i koriste ih kao domaćine bez kojih umiru. Bakterije se, s druge strane, množe same od sebe, diobom stanica.
  • Prijenos bolesti: Virusi i bakterije zaraze nas na različite načine. Virusi uništavaju stanice u našem tijelu, dok bakterije oštećuju tijelo, primjerice otrovnim nusproduktima svog metabolizma.
  • Liječenje: Bakterijska infekcija može se liječiti antibioticima jer oni napadaju strukturu bakterija, osiguravajući njihovo uništenje. Nasuprot tome, viruse je teško farmakološki liječiti. Antibiotici su beskorisni za uništavanje virusa jer oni nemaju vlastiti metabolizam ili staničnu membranu koju bi antibiotik mogao napasti. Specifični antivirusni agensi učinkoviti su samo protiv određenih vrsta virusa. Ako vlastita obrana našeg tijela može uspješno pobijediti virus, često ćemo postati imuni na taj patogen tako da se kasnije više ne možemo zaraziti.

Još jedna velika razlika između virusa i bakterija je ta što nas ne čine bolesnima sve bakterije - neke su bakterije vitalne za ljudski život.

Zašto su nam ipak potrebne bakterije?

Ljudsko tijelo sadrži oko 15 puta više bakterija nego vlastitih tjelesnih stanica. To znači ukupno oko 100 milijardi bakterija. Bakterije su neophodne za život, posebno za naš probavni sustav, koji jednostavno ne bi mogao funkcionirati bez njih. U našim crijevima ima mnogo bakterija. Njihova prisutnost pospješuje razgradnju kiselina i masti te sintezu i proizvodnju raznih vitamina. Primjerice, vitamin B12, koji je iznimno važan za organizam, mogu proizvesti samo crijevne bakterije.

Dakle, bakterije su vrlo bitan dio naših života.