Grlobolju mogu uzrokovati brojni uzročnici, uključujući uzroke iz okoliša i infekcije.

Zrak koji udišete ima izravan učinak na zdravlje1 Vašeg grla jer može sadržavati onečišćenja, alergene iz okoliša, bakterije ili viruse. Kako bi se zaštitilo od infekcije, grlo je prekriveno slojem sluzi koja održava membrane u grlu vlažnima. Ovaj sloj sluzi također sadrži imunološke stanice, enzime i protutijela koja pružaju zaštitu od infekcija. Ako je obrana grla smanjena, okolišni uzročnici i patogeni mogu dovesti do bolnih grlobolja.

Najčešći ekološki uzroci upale grla su:

Kvaliteta zraka

Promjene temperature i vlažnosti zraka mogu utjecati na stanje zaštitnog sloja sluzi u grlu i izazvati iritaciju grla. Konkretno, hladan i suh zrak utječe na procese samočišćenja dišnih putova jer isušuje i slabi zaštitni sloj sluzi, a što ugrožava obrambene mehanizme grla i povećava rizik od infekcije. No, za povećani rizik nisu odgovorne samo sezonske promjene temperature i vlažnosti zraka, već i klima uređaji.

Aktivno i pasivno pušenje2

Ako je sluznica ždrijela neoštećena, ona stvara zaštitnu barijeru i sprječava prodiranje patogena u tkivo grla. Dugotrajno aktivno ili pasivno izlaganje duhanskom dimu može dovesti do oštećenja sluznice grla.

Važno: pasivno pušenje može oštetiti grlo na isti način kao i aktivno pušenje! U oba slučaja udahnuti zrak sadrži tvari koje uništavaju sluznicu.

Zagađenje okoliša

Čestice i onečišćenja iz industrijskih procesa i prometa mogu dovesti do razvoja upale grla iritacijom sluznice.

Poznate sezonske zarazne bolesti

Virusi i bakterije mogu oštetiti sluznicu grla ako prodru u zaštitni sloj i počnu se razmnožavati u tkivima. To uzrokuje upalu koja za posljedicu ima bol te oticanje i crvenilo grla.

Društveni kontakt

Kada smo među ljudima, postoji vjerojatnost da ćemo biti zaraženi virusima i bakterijama koje oni nose. Kapi koje sadrže viruse i bakterije mogu dospjeti u zrak tijekom govora, kihanja, kašljanja, vikanja i pjevanja. Ove aktivnosti također mogu uzrokovati iritaciju grla i naprezanje glasnica i mišića grla. Više od 100 različitih virusa može uzrokovati prehladu, od kojih se većina prenosi kapljičnom infekcijom kihanjem, kašljanjem ili pak rukovanjem. Ako je imunološki sustav slab, rizik od infekcije je također mnogo veći. Budući da se patogeni koji uzrokuju ove bolesti nalaze na svim površinama, budite posebno oprezni na javnim mjestima i koristite maramicu kada kašljete ili kišete kako biste spriječili prenošenje zaraze na druge!

Lijekovi za upalu grla

Linija proizvoda Strepsils nudi široku paletu lijekova za ublažavanje i liječenje simptoma upale grla. Kada se pojave prvi simptomi grlobolje, preporučujemo korištenje Strepsils pastila jer djeluju antiseptički i ublažavaju bol.

Ako Vam je grlo izrazito bolno i jako upaljeno, Strepfen pastile i Strepfen sprej mogu ublažiti bol i upalu. Oba lijeka imaju protuupalno i analgetsko djelovanje. Djelovanje spreja za grlo je dugotrajno pa može ublažiti bol i upalu do 6 sati.

Kada se obratiti svom liječniku zbog upale grla?

Iako se u većini slučajeva grlobolja može liječiti sprejem za grlo i pastilama, uz dosta tekućine i dovoljno odmora, u nekim slučajevima treba se obratiti liječniku.

KADA ZATRAŽITI SAVJET LIJEČNIKA?

Ako se Vaši simptomi ne poboljšaju bez obzira na prethodne upute Vašeg liječnika, ponovno posjetite liječnika koji će provesti daljnje pretrage.

Pripazite na sljedeće:

 • simptomi su Vam se pogoršali ili Vam nije bolje nakon 3 dana, iako ste poduzeli potrebne mjere da biste ublažili grlobolju
 • Vaši simptomi uključuju kratkoću daha, otežano disanje ili jako otežano gutanje
 • često obolijevate od upale grla
 • imate visoku temperaturu

Prevencija upale grla

Postoje načini na koje možete ojačati svoj imunološki sustav i smanjiti vjerojatnost za razvoj upale grla:

 • Neka Vam je prehrana uravnotežena, jedite mnogo raznolikog voća i povrća (najmanje pet obroka dnevno).
 • Naspavajte se! Većini ljudi treba 7-9 sati sna dnevno.
 • Redovito vježbajte, po mogućnosti na otvorenom!
 • Pokušajte izbjeći stres ili razviti metode upravljanja stresom!
 • Izbjegavajte aktivno i pasivno pušenje!
 • Pijte puno tekućine kako biste spriječili isušivanje grla!
 • Ako je moguće, izbjegavajte propuh i klimatizirane prostore te koristite ovlaživač zraka!
Izvori