Odgovorno korištenje antibiotika

U principu, uzimanje bilo kojeg antibiotika može učiniti bakterije sve otpornijima na korišteni antibiotik. To čini antibiotik neupotrebljivim jer bakterije razvijaju obrambene mehanizme koji im omogućuju da postanu otporne na učinke antibiotika. Budući da postoje mnoge bolesti kod kojih antibiotici mogu spasiti život, posebno je važno da svatko odigra ulogu u suzbijanju rezistencije. Sljedećih 7 točaka pomoći će vam da smanjite rizik od infekcije i odgovorno koristite antibiotike:

Nemojte inzistirati na korištenju antibiotika!

Antibiotici ne djeluju na viruse, a i u mnogim drugim slučajevima često nisu potrebni. Uvijek poslušajte savjet liječnika i uzimajte antibiotike tek nakon temeljitog pregleda i prema preporuci.

Uzmite antibiotsku terapiju.

Ako Vam liječnik propiše antibiotik, obično će Vam reći kako ga uzimati. Vrlo je važno pridržavati se uputa liječnika jer trajanje liječenja antibioticima ovisi o infekciji i vrsti lijeka. Čak i ako se osjećate bolje, nastavite s liječenjem prema uputama liječnika. Liječenje će biti uspješno samo ako je koncentracija lijeka u vašem tijelu dovoljno visoka. Ako ne uzmete potrebnu dozu ili ako ne završite liječenje, otpornije bakterije mogu preživjeti i odoljeti učincima lijeka.

Nemojte davati antibiotike drugima!

Nikada nemojte drugima davati preostale antibiotike! Antibiotik koji primate možda neće biti dobar ni za koga drugog i može utjecati na djelovanje drugih lijekova koje uzima.

Pravilno odlaganje antibiotika

Propisno zbrinite višak antibiotika. Većina ljekarni preuzima višak lijekova i pravilno ih zbrinjava. Neke lokalne vlasti mogu odrediti mjesta za odlaganje opasnog otpada, ali antibiotici se mogu odlagati u miješani otpad. Važno! Nikada nemojte bacati preostale antibiotike u WC školjku. To šteti okolišu i pridonosi razvoju otpornosti bakterija na antibiotike.

Redovito perite ruke

Perite ruke redovito tijekom dana! Pranje ruku nakon korištenja WC-a posebno je važno jer toaleti mogu biti dom brojnim patogenim bakterijama.

Cijepite se!

Cijepljenja zahtijevaju redovite doze za održavanje zaštite koju pružaju. Vrijeme i potreba za dopunskom dozom ovise o cjepivu. Dnevnik cijepljenja pokazuje kada treba biti sljedeće cijepljenje. Ako niste sigurni razgovarajte sa svojim liječnikom!

Slijedite savjete svog liječnika!

Ako imate dodatnih pitanja o primjeni lijeka, obratite se svom liječniku ili ljekarniku i slijedite njihove savjete o uzimanju antibiotika. Recite svom liječniku ako uzimate neke druge lijekove. Antibiotici mogu u određenoj mjeri djelovati s drugim lijekovima, što može dovesti do ozbiljnijih nuspojava ili smanjiti učinkovitost lijekova koje uzimate.