Mehanizam djelovanja antibiotika

Kao tvar prirodnog porijekla, antibiotik može ubiti bakterije ili inhibirati njihov rast.

Ovo otkriće promijenilo je medicinu.

Antibiotici su prirodne tvari koje su evoluirale iz mikroorganizama kao što su bakterije i određene vrste gljivica. Ovi mikroorganizmi koriste antibiotike kao oružje za ubijanje drugih mikroorganizama tijekom njihove borbe u svom staništu. Škotski istraživač Alexander Fleming otkrio je ovo svojstvo mikroorganizama kasnih 1920-ih i iskoristio ga za dobrobit ljudi. Svojim je pokusima otkrio da antibiotici mogu ubiti i patogene bakterije u ljudskom tijelu. Otkriveni antibiotik nazvao je penicilinom.Bio je to prvi antibiotik koji je uspješno liječio bakterijske infekcije kod ljudi.

Različiti mehanizmi djelovanja antibiotika

Različiti antibiotici utječu na bakterije na značajno različite načine, uvelike ovisno o načinu pripreme pojedinog antibiotika.

  • Ubijaju bakterije zbog svog baktericidnog djelovanja.
  • Svojim bakteriostatskim učincima učinkovito inhibiraju rast bakterija tako da se imunološki sustav može sam boriti protiv preostalih patogena. Međutim, potrebno je napraviti temeljnu razliku između antibiotika uskog i širokog spektra – dok su prvi učinkoviti protiv samo nekoliko vrsta bakterija, drugi se mogu koristiti protiv različitih vrsta bakterija.

Antibiotici nisu štetni za čovjeka jer ne oštećuju ljudske stanice, ali njihova upotreba ima niz drugih nuspojava. Antibiotici često uzrokuju želučane ili crijevne tegobe, osip i alergijske reakcije, a u mnogim slučajevima čak i proljev. To je zato što antibiotici ubijaju ne samo patogene (štetne) bakterije koje uzrokuju bolesti, već i korisne bakterije u našoj crijevnoj flori. Zato je važno uzimati probiotike tijekom i nakon liječenja antibioticima jer oni mogu pomoći u obnavljanju crijevne flore.

Ako primijetite bilo koju nuspojavu, obratite se svom liječniku ili ljekarniku. To uključuje sve moguće nuspojave koje nisu navedene u ovoj uputi. Također morate biti svjesni da antibiotici mogu stupiti u interakciju s drugim lijekovima, stoga uvijek recite svom liječniku koje druge lijekove uzimate kako bi Vam propisao najprikladniji lijek.

Upute u pakiranju lijeka pružaju informacije o rizicima i nuspojavama.